(Osteoporos Int. 2006 Dec;17(12):1820-1.) Restrictie van de inname van koolhydraten in een afslankdieet is prima, schrijven onderzoekers van Arizona State University in een al wat ouder stuk in Osteoporosis International. Als je maar bedenkt dat er ook nog zoiets bestaat als een skelet, dat afbreekt als je bloed door een tekort aan groenten en fruit te zuur wordt.
De onderzoekers beschrijven in hun stuk - het is eigenlijk een brief - een experiment waarin ze tien proefpersonen twee weken op een lowcarbohydrate/high-protein (LCHP) diet zetten.
De ene groep kreeg een dieet met high-fat meats and some vegetables. Twintig procent van de energie kwam uit eiwitten, zestig procent uit vet, vijf procent uit carbs. Een ketogeen dieet dus, dat de onderzoekers dan ook k-LCHP diet noemen.
De andere groep kreeg een dieet met low-fat dairy products, fruits and vegetables. Twintig procent van de energie kwam uit eiwitten, dertig procent uit vet en veertig procent uit koolhydraten. Een niet-ketogeen dieet, dat de onderzoekers aanduiden met n-LCHP.
De onderzoekers maten in beide groepen, voor het begin van het dieet en na twee weken, de blood anion gap. Dat is de uitkomst van een rekensom, waarin je de negatief geladen ionen in het bloed aftrekt van de positief geladen ionen in het bloed. De uitkomst zegt iets over de zuurgraad van het bloed.
Hierboven zie je hoe het bloed van de k-LCHP-groep verzuurt. De hoeveelheid calcium in de urine neemt tijdens de twee weken toe. De hoeveelheid calcium in het de urine van de n-LCHP-groep neemt juist af, hoewel die groep juist meer calcium consumeert. Oorzaak van het verschil, denken de onderzoekers, is de aanzienlijke hoeveelheid kalium in het n-LCHP-dieet. Kalium zit in groenten en fruit.
"LCHP diets are popular for weight loss, but the public should realize that these diets have differing effects on biomarkers", besluiten de onderzoekers. "Ketogenic LCHP diets that severely restrict carbohydrates, particularly potassium-rich fruits and vegetables, may have deleterious effects on bone." |