Aandoeningen

 

Temporomandibulair syndroom, Gevoelige tanden, Sinusklachten, Kaakpijn, Kiespijn, Pijn en Jeuk aan het Oor, Allergische Rinitis, Trillend Ooglid

Al bovenstaande -op het oog losstaande- klachten kunnen zijn ontstaan vanuit myofasciale triggerpoints (kleine spierknopen) in overbelaste of gekwetste spieren. Deze visie wordt geponeerd door de artsen Janet Travell en David Simons in hun veelgeprezen medische handboek: Myofascial Pain & Dysfunction; The Trigger Point Manual.

Kaakklachten
Volgens Travell en Simons zijn triggerpoints in de spieren van de kaak en de voorkant van de hals verantwoordelijk voor een groot deel van de pijn die verband houdt met het Temporomandibulair syndroom. Aangezien triggerpoints op spanning houden, kunnen ze ook de oorzaak zijn van malocclusie: slecht op elkaar passende kaken, knakkende kaken, ontwrichtte kaken en dat de mond niet goed te openen is.

Problemen met ogen, oren en gebit

Travell en Simons ontdekten dat triggerpoints in de kaakspieren kiespijn veroorzaken en overgevoeligheid in de tanden voor warmte en koude. Verbazend genoeg zijn triggerpoints verantwoordelijk voor die gekmakende jeuk in je oor waar je maar niet bij lijkt te komen. Het behandelen van triggerpoints in overbelaste kaakspieren kan de remedie zijn voor oorpijn en een verstopt gevoel in het oor, als er verder met je oor niets loos is. Als er daarnaast ook nog een bromtoon aanwezig is kunnen de kaak en hals spieren ook hiervoor verantwoordelijk zijn. Vaak geeft massage van verantwoordelijke triggerpoints verlichting tot genezing van tinnitus(oorsuizen). Trillende oogleden en wallen onder de ogen zijn eveneens te herleiden tot triggerpoints in de kaakspieren.
In de afbeelding zie je verschillende gekleurde rondjes. Dit zijn mogelijke triggerpoints met bijbehorende vierkantjes in de zelfde kleur. De bijbehorende vierkantjes vallen in een paars gebied waar de triggerpoint de pijn en problemen veroorzaakt. De triggerpoints (gekleurde rondjes) veroorzaken ook hier weer uitstralende pijn buiten hun eigen ligging.

Pijn in de sinussen

Het is aangetoond dat triggerpoints in de kaakspieren oorzaak zijn van pijn en een drukkend gevoel in de voorkant van het gezicht, onder de ogen en boven de wenkbrauwen. Deze symptomen lijken sterk op die welke door sinusitis worden veroorzaakt. Als de geneesmiddelen tegen je sinuspijn niet helpen, is er grote kans dat het probleem wordt veroorzaakt door triggerpoints.

Verstopte holten

Hoe ongelooflijk het ook kan lijken, triggerpoints in de spieren van het gezicht, de kaken en de voorkant van de hals kunnen het ontstaan veroorzaken van teveel slijm in de sinussen, neusholten en keel. Zij kunnen de eenvoudige verklaring zijn voor je loopneus, het voortdurend je keel moeten schrapen, een chronische hoest, allergische rinitis en chronische hooikoorts of symptomen van verkoudheid. www.triggerpointboek.nl

   
CorpusVitae Sportmassage Triggerpointtherapie - Einderstraat 73E - 6461 EN Kerkrade - tel. 0628247502 - roger@corpusvitae.nl