Aandoeningen

 

Duizeligheid, Whiplash, Aangezichtspijn,
Doofheid, Chronisch Hoesten, Pijn in de Tong, Ongecoordineerd bewegen, Hangend Ooglid

Pijn en vele andere symptomen in hoofd, gezicht, kaken en nek, ontstaan vaak na een val, een sportblessure of een ongeluk waaruit een whiplash ontstond. Dit soort voorvallen hebben hun effect vanwege de heftige overstrekking of overmatige samentrekking van de nekspieren.
De myofasciale triggerpoints (kleine spierknopen) die zich vervolgens in deze spieren ontwikkelen, kunnen jaren voortbestaan zonder dat men zich hiervan bewust is, en zo de ongekende en onbehandelde oorzaak zijn van chronische pijn en invaliditeit. Gevoelloosheid, tintelingen en andere zorgwekkende neurologische symptomen in de bovenrug, schouder, armen, en handen die na een auto-ongeluk onbegrijpelijkerwijs blijven voortbestaan zijn waarschijnlijk niets meer dan een strakke spier die een zenuw beknelt ten gevolge van een triggerpoint.

Letsel aan de achterste nekspieren is bij iedereen bekend. Maar weinigen realiseren zich dat ook de voorste halsspieren ernstig letsel kunnen oplopen ten gevolge van een whiplash of een valpartij. Triggerpoints in de voorkant van de hals zijn de bron van een verbazend scala aan symptomen waarbij de artsen vaak in het duister tasten. Jammer genoeg worden veel behandelaars in de (Para)medische beroepen niet opgeleid om de voorkant van de hals te behandelen, uit angst dat de halsslagadres worden beschadigd. Dit is een onzinnige angst. Je hoeft slechts te vermijden onnodige druk te geven op de plaats waar je deze slagader kunt voelen kloppen.

Triggerpoints aan de voorkant van de hals kunnen het gezichtsvermogen vertroebelen en bij het lezen de woorden op de bladzijde doen dansen. Soms kunnen ze de oorzaak zijn van een chronisch hoestje en van pijn aan de keel die maar niet wil verdwijnen. Ook kunnen ze de bron zijn van gevoelloosheid in de lippen, pijn in de tong, en een hangend ooglid. Deze triggerpoints in de voorste halsspieren kunnen je waarnemingsvermogen nadelbeinvloeden als je probeert het gewicht van iets te schatten. Ze kunnen duizeligheid en ongecoordineerde bewegingen veroorzaken, waardoor je struikelt en strompelt en onverwacht tegen dingen aanloopt.
De triggerpoints in de afbeelding (in een nek spier) laten uitstralinggebieden over het hele gezicht zien. Zo kunnen ze alle bovenstaande funties die plaats vinden in het hoofd verstoren.

Duizeligheid vanuit triggerpoints kan minuten, uren of zelfs dagen aanhouden. De medische term is vertigo, iets wat je leven lang regelmatig kan terugkeren en waar geen behandeling of verklaring voor te geven lijkt. Het kan voorkomen dat je last hebt van geneeslijke doofheid aan de kant waar de triggerpoints zich bevinden. Men denkt dat dit te wijten is aan afgeleide spanning in heel kleine spiertjes die vastzitten aan de eveneens heel kleine botjes van het binnenoor. De spanning in deze kleine spiertjes zou het vibreren in het binnenoor kunnen verhinderen. Het is bekend dat massage het gehoor weer herstelt als triggerpoints het probleem veroorzaken.

Enkele van dezelfde triggerpoints kunnen soms pijn veroorzaken aan de zijkant van het gezicht. Deze pijn lijkt op de pijn die veroorzaakt wordt door de drielingzenuw (trigeminus neuralgie).

Het is duidelijk dat deze symptomen ook andere oorzaken kunnen hebben dan myofasciale triggerpoints, maar triggerpoints zouden altijd als eerste onderzocht moeten worden, omdat ze zo eenvoudig te verifieren en te behandelen zijn. www.triggerpointboek.nl

   
CorpusVitae Sportmassage Triggerpointtherapie - Einderstraat 73E - 6461 EN Kerkrade - tel. 0628247502 - roger@corpusvitae.nl