Aandoeningen

 

Hoofdpijn, Oogpijn, Migraine

Myofasciale triggerpoints (kleine spierknopen) in overbelaste spieren zijn de verborgen en onvermoede oorzaak van hoofdpijn, van welke aard dan ook. Dit zal in tegenspraak zijn met veel van wat je altijd over de oorzaak van hoofdpijn te horen hebt gekregen. Triggerpoints zijn de gebruikelijke oorzaak van spanningshoofdpijn, hoofdpijn vanuit de nek, cluster hoofdpijn en migraine.

Het is een 19e eeuwse gedachte hoofdpijn wordt veroorzaakt door samentrekken van de spieren of bloedvaten in de hoofdhuid. Hoofdpijn heeft zelden zijn oorsprong in het hoofd zelf en meestal heeft het geen medische oorzaak, tenzij het het gevolg is van een ziekte of een letsel. Vrijwel alle hoofdpijn is simpelweg pijn die wordt afgeleid vanuit triggerpoints in spieren van kaak, nek, en bovenrug.

Deze fysieke afstand tussen oorzaak en effect is de reden dat hoofdpijn altijd zo raadselachtig en moeilijk te bestrijden is geweest. Conventionele hoofdpijnbestrijding faalt zo vaak omdat het zich richt op de pijn zelf, in plaats van op de oorzaak. Deze kan op enige afstand van de pijnlijke pllek liggen, maar de pijnlijke plaats zelf wordt behandeld. Hoofdpijn is een klassiek voorbeeld van afgeleide pijn.

Erger dan routinematig de pijnlijke plek behandelen is de pharmaceutische behandeling van het hele lichaam van wat vaak een plaatselijk probleem is. Pijnstillers, de steeds duurder wordende voorkeursmehtode van tegenwoordig, creëren de illusie dat er iets goeds gebeurt, terwijl zij het probleem in werkelijkheid verdoezelen. De meeste pijn, zoals hoofdpijn, is een waarschuwing - een beschermende respons op letsel of overbelasting van spieren. Als pijn wordt gezien in zijn rol van boodschapper in plaats van aandoening, kan de behandeling zich richten op de oorzaak van de pijn en de resultaten zullen sterk vereteren.

Veel veronderstelde veroorzakers van hoofdpijn creëren hun effect feitelijk doordat ze latente triggerpoints activeren. Een flinke hoestbui kan dat doen, maar ook eeb virusinfectie, een kater, een te grote inspanning, de reactie op een pijnstiller, en zelfs teveel gebruik van suiker. Triggerpoints zijn tevens de veroorzakende factor bij hoofdpijn die wordt losgemaakt door allergische reacties, afkicken van drugs, fysiek letsel, en emotionele spanningen. Zelfs de frustrerende, onverklaarbare hoofdpijn die samengaat met fibromyalgie is aantoonbaar voornamelijk te wijten aan de aanwezigheid van myofasciale triggerpoints.

Bij het zoeken naar de oorzaak van hoofdpijn, zou je altijd als eerste moeten controleren op triggerpoints omdat deze zo gemakkelijk te vinden en te behandelen zijn. Als triggerpoints de oorzaak zijn van je hoofdpijn, geeft massage een mate van verlichting die je zelfs met de sterkste medicatie niet kunt krijgen en bovendien houdt deze langer aan. www.triggerpointboek.nl

   
CorpusVitae Sportmassage Triggerpointtherapie - Einderstraat 73E - 6461 EN Kerkrade - tel. 0628247502 - roger@corpusvitae.nl