Aandoeningen

 

Tendinitis, bursitis en artritis

Tendinitis, bursitis en artritis worden veel te vaak gebruikt. Dit zeggen de artsen Janet Travell en David Simons, schrijvers van het veelgeprezen medische standaardwerk Myofascial Pain and Dysfunction: The Trigger Point Manual.
Beide doktoren menen dat veronderstelde tendinitis, bursitis of artritis in of bij een gewrichtvaak niets meer is dan pijn die wordt afgeleid van myofasciale triggerpoints (kleine krampknoopjes) in nabij gelegen spieren die overbelast zijn geweest.

Als de behandeling faalt
Je weet waarschijnlijk al dat conventionele behandelingen voor artritis, bursitis en tendinitis pijn kunnen veroorzaken. Dit komt doordat ontstekingsremmers, pijnstillers, steroide injecties, strekoefeningen en rust niet de juiste vormen van therapie zijn, als triggerpoints de oorzaak zijn van je klachten.

Foutieve diagnose
Men geeft vaak druk op de pijnlijke plek om vast te stellen of er sprake is van tendinitis en bursitis. Als de druk op die plek pijn doet, gaat men ervan uit dat een pees of slijmbeurs is 'ontstoken'. Dat overtuigt al gauw, tenzij je toevallig weet dat triggerpoints vrijwel altijd pijn en gevoeligheid afleiden naar de plek waar de spier aan het bot vastzit; met andere woorden naar de pezen en slijmbeurzen.
Echte tendinitis is inderdaad een ontsteking in een pees, waarschijnlijk het gevolg van microscopische scheurtjes in de pees, en opgelopen door een blessure of overbelasting. Bursitis is een ontsteking van een slijmbeurs. (Slijmbeurzen zijn zakjes die met vloeistof zijn gevuld, die helpen de wrijving tussen botten en pezen te verminderen.)
Een ontsteking herkent men aan pijn, een rode huid, zwelling en een verhoogde temperatuur in het weefsel dat de getroffen pees of slijmbeurs bedekt. Als deze indicaties ontbreken, is er geen sprake van een ontsteking. Pijn op zich is geen aanwijzing voor een ontsteking.

Spierspanning
Zelfs als er wel een ontsteking is, kunnen triggerpoints in spieren de achterliggende oorzaak zijn van de klacht. Irritatie van weefsels, door de spanning die triggerpoints in spieren in stand houden, kunnen de directe oorzaak zijn van het ontstaan van ontstekingen en degeneratie. Als dat het geval is, is triggerpointtherapie de gewenste behandelvorm, omdat het de klachten bij de bron aanpakt.

Triggerpoint-therapie
Een van de eerste dingen waaraan men moet denken bij een onderzoek vanwege pijn in gewrichten en pezen zijn triggerpoints. Als artsen en fysiotherapeuten voldoende opgeleid en ervaren zijn, zijn triggerpoints vrij gemakkelijk te vinden en te behandelen. Het is zelfs heel goed mogelijk om ze zelf te behandelen. Als je eenmaal begrijpt waar je pijn door ontstaat, kun je er snel en simpel wat aan doen. Pijn in de elleboog die men vaak foutief "tennisarm," "tendinitis," of "epicondylitis" noemt, wordt bijna altijd veroorzaakt door triggerpoints in de triceps of extensor carpi radialis longus (spieren in de arm). www.triggerpointboek.nl

   
CorpusVitae Sportmassage Triggerpointtherapie - Einderstraat 73E - 6461 EN Kerkrade - tel. 0628247502 - roger@corpusvitae.nl