Aandoeningen

 

Steek of kramp in de zij, Pijn in de zij, pijn bij het ademen, Kramp in het middenrif door hardlopen

Volgens de artsen Janet Travell en David Simons zijn myofasciale triggerpoints (kleine spierknoopjes) in overbelaste of geblesseerde spieren in overbelaste serratus anterior spieren de meest vaak voorkomende oorzaak van de verlammende steek in de zij waar hardlopers en andere sporters last van kunnen hebben. Zij schrijven dat in hun veelgeprezen mediche standaardwerk, Myofascial Pain and Dysfunction: The Trigger Point Manual.

De serratus anterior is te vinden onder je armen, iets lager dan de oksel. Hun functie is te helpen bij de ademhaling door het helpen uitzetten van de ribben, wanneer je ingespannen en diep inademt.

Gehinderde ademhaling
Pijn door triggerpoints in de serratus anterior voelt men meestal in de zij en in het midden van de rug, onderaan het schouderblad. Kenmerkend is dat je niet pijnloos diep kunt inademen, maar ook dat je niet goed helemaal kunt uitademen. Ook gewoon ademen kan pijn doen, waardoor je je genoodzaakt kunt voelen tot heel oppervlakkig ademen, in een poging de pijn te vermijden.

Waterval aan Symptomen
Als de serratus anterior in de problemen is, krijgen de scaleni, sternocleidomastoidii, en de serratus posterior, die bij diep inademen allen meewerken, het extra zwaar te verduren. Dit kan resulteren in een steeds groter wordend aantal myofasciale symptomen, variërend van hoofdpijn en pijn in de kaak, tot draaierigheid en gevoelloze handen, waardoor een hele reeks aan foutieve diagnoses mogelijk wordt.

Tweeledige Functie
De serratus anterior is een interessante spier, omdat hij twee functies heeft. Naast dat het een hulpademhalingsspier is, draait hij ook het schouderblad zodat je je arm kunt optillen. Zonder serratus anterior, zou je je arm niet boven je schouder krijgen. Aangezien de serratus anterior zo actief is, niet alleen bij ingespannen ademen, maar ook bij bewegingen van armen en schouders, is hij extra kwetsbaar voor overbelasting bij, met name, tennis, zwemmen, hardlopen, optrekken en opdrukken, gewichtheffen, en trainingen op het paard of in de ringen. www.triggerpointboek.nl

   
CorpusVitae Sportmassage Triggerpointtherapie - Einderstraat 73E - 6461 EN Kerkrade - tel. 0628247502 - roger@corpusvitae.nl